Att skapa en budget inför er bröllopsdag

katgeori:

Bröllop

Ett bröllop kostar, det är knappast någon hemlighet. Allt från lokal och tårta till MUA och kostym. Det sticker lätt iväg och var ska man ens börja? Vad ska man prioritera? Jag tänkte hjälpa er att sortera tankarna lite.

Planera i god tid.
Ni gifter er om 2 år, men tro inte att ni behöver vänta så länge innan ni kan börja planera. Om ni börjar i tid undviker ni den värsta stressen som alltid kommer de sista månaderna innan ert datum. Se det som ett säkerhetsnät, så att ni verkligen får det ni vill ha och prioriterar. Fotografer/videografer till exempel blir uppbokade i över 1 år i förväg. Så har ni något specifikt i tanken, kolla upp vad detta kostar men boka ingenting förrän ni har en klar budget.

Skapa en checklista.
Skriv ner och gå igenom en checklista på allt som kostar (och då menar jag verkligen allt) och vad ni kan tänka er att göra själva. Gör er research och notera att summan för tjänsterna varierar till vad som ingår och var allt befinner sig. Naturligtvis ändras den här listan beroende på vad ni prioriterar och hur många gäster ni blir. Har ni bokat något av mina två större paket (6- och 12 timmar) ingår en checklista på vad som kan vara bra att ha koll på.

Hur ska vi prioritera?
Ett varmt tips är att tillsammans gå igenom och bestämma de 3 viktigaste punkterna för er dag, vad prioriterar ni? Till exempel: fotograf, lokal, mat. Ge dessa 3 den större delen av budgeten och bestäm att dessa 3 skall ni absolut inte tumma på. Sedan kan ni se efter prisvänliga budgetalternativ till resterande detaljer kring er dag. Reservera ca 10% av er sammanlagda budget för oförutsedda kostnader, för dessa dyker alltid upp.

Ta hjälp av vänner.
Lej bort så mycket som ni vågar och vill till vänner och familj. På riktigt. För tro mig, ni vill vara gäster på er egna dag och njuta 100% av allt som händer. Dagen är över så fruktansvärt snabbt och det är lätt att stressa upp sig över småsaker. Dukning av bord, knyta servetter, skapa skyltar; allt som ni kan leja bort – gör det! Ni kommer inte ångra er.

Boka den bästa fotografen/videografen ni vet.
Som jag nämnde innan är er bröllopsdag över på två röda, och bilderna samt era minnen är det enda som finns kvar om 10 år. Underskatta inte värdet av en professionell fotograf, priset speglar oftast erfarenheten och man får det man betalar för. Gör en noggrann research och hitta någon som förstår precis det ni vill ha – eller som nischat in sig på det typ av bröllop ni ser framför er (lantligt, lyxigt, bohemiskt eller utomlands till exempel). Håll utkik efter ordet “provfotografering” också. En bra fotograf erbjuder oftast detta vilket kan vara ett bra sätt för er att lära känna er fotograf samt se hur hen jobbar med er framför kameran.

Glöm inte bort er själva.
Det är lätt att glömma varför ni ens gör det här. Er bröllopsdag bör handla om er och er kärlek till varandra, så försök att inkludera så mycket av era personligheter som ni möjligt kan. Gör inte saker bara för att det trendar just nu. Ställ er frågan hela tiden; är detta vi?

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *